Anteprima Sagrantino 2019 annata a 5 stelle: considerazioni e recensioni

A n t e p r i m a S a g r a n t i n o 2 0 1 9 a n n a t a a 5 s t e l l e : c o n s i d e r a z i o n i e r e c e n s i o n i

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Com’è andata Anteprima Sagrantino 2019?

Anche quest’anno l’evento è stato molto seguito dalla stampa italiana e internazionale e dagli addetti al settore vitivinicolo. 

In questa edizione 2023 infatti oltre 150 giornalisti provenienti da tutto il mondo sono giunti nella nostra Montefalco a hanno partecipato ai due giorni di tasting, visite in cantina, conferenze ed eventi dedicati al vino principe dei nostri territori: il Sagrantino di Montefalco annata 2019.

Ma non solo di Sagrantino si è parlato in questa edizione, moltissimi altri vini tipici e autoctoni hanno trovato spazio per farsi conoscere a un pubblico di grandi esperti (ne avevamo parlato nel nostro precedente articolo qui).

 

Un’annata a 5 stelle per il Sagrantino 2019 “A Montefalco”

La Commissione preposta ha definito i vini proposti dalle 40 aziende agricole del territorio umbro durante l’evento del 19 e 20 aprile 2023 un’annata a 5 stelle e 95/100.

Un enorme successo per tutti i partecipanti, noi compresi, che possono ritrovare tutto il loro impegno in un giudizio unanime ottenuto da professionisti di grande spessore.

Il totale dei vini in degustazione è stato di 153 più 27 Sagrantino Docg 2019 e 3 Passito Docg 2019.
Rispetto all’anno scorso sono stati presentati circa la metà dei vini Sagrantino di Montefalco per lasciare spazio solo ai vini con un minimo di affinamento in bottiglia, pronti per affrontare una degustazione di alto livello.

 

Il resoconto di Anteprima Sagrantino 2019 per l’Azienda Agricola Montioni


Siete curiosi di sapere qual è stato il giudizio relativo ai vini Montioni durante Anteprima Sagrantino 2019?
Ecco a voi alcune delle recensioni e votazioni ottenuti.

Montefalco Sagrantino Montioni

Tra i migliori Sagrantino assaggiati Maurizio Valeriani e Gianni Travaglini di “Vino da bere” scelgono anche il nostro.

“Profuma di cuoio e more di rovo, di vaniglia e di caffè, preludio di un sorso preciso, morbido e di grande persistenza.”
Ecco la recensione del nostro Sagrantino da parte di Wine News

Montefalco Sagrantino Passito Montioni 2019

“Sentori di confettura di more e ciliegie sotto spirito, leggero profumo di lavanda, rotondo e pulito al gusto. Peccato solo 1000 bottiglie.”
Diana Niglio –
 Luciano Pignataro wine&food blog

co-anteprima-sagrantino-le-nostre-considerazAnche Maurizio Valeriani e Gianni Travaglini di “Vino da bere” selezionano il nostro Passito tra i migliori presentati in gara.

7) A cottura ultimata, rompere la crosta con un martelletto da cucina e ripulire il pesce dal sale in eccesso.

8) Ottenere le porzioni, aggiungere un filo di Olio extra vergine di oliva Montioni per rendere il pesce ancor più morbido e saporito.

Servire accompagnando il piatto con un ottimo Umbria Grechetto I.G.T. Montioni, perfetto con il pesce, ad una temperatura consigliata tra i 10°C e i 12°C

Dopo un filo d’Olio extravergine Montioni, il pesce al sale è pronto per essere gustato, accompagnato da un buon bicchiere di Grechetto della cantina Montioni!

Buon appetito!


Ringraziamo Paolo da Bologna per la gustosa ricetta e l’abbinamento perfetto da lui creato Tra Cucina e Cantina!

Aspettiamo con curiosità tutti vostri golosi abbinamenti! Potete rileggere tutte le regole per inviarci le vostre ricette qui! 

On occasion, the winemaker may decide to leave them in if the grapes themselves contain less tannin than desired. This is more acceptable if the stems have ‘ripened’ and started to turn brown. If increased skin extraction is desired, a winemaker might choose to crush the grapes after destemming.

Wine is one of the most civilized things in the world and one of the most natural things of the world that has been brought to the greatest perfection, and it offers a greater range for enjoyment and appreciation than, possibly, any other purely sensory thing.

Removal of stems first means no stem tannin can be extracted. In these cases the grapes pass between two rollers which squeeze the grapes enough to separate the skin and pulp, but not so much as to cause excessive shearing or tearing of the skin tissues. In some cases, notably with “delicate” red varietals such as Pinot noir or Syrah, all or part of the grapes might be left uncrushed (called “whole berry”) to encourage the retention of fruity aromas through partial carbonic maceration.

The Grapes

The quality of the grapes determines the quality of the wine more than any other factor. Grape quality is affected by variety as well as weather during the growing season, soil minerals and acidity, time of harvest, and pruning method. The combination of these effects is often referred to as the grape’s terroir.

Grapes are usually harvested from the vineyard from early September until early November in the northern hemisphere, and mid February until early March in the southern hemisphere. 

In some cool areas in the southern hemisphere, for example Tasmania, harvesting extends into May. The most common species of wine grape is Vitis Vinifera, which includes nearly all varieties of European origin. The most common species of wine grape is Vitis Vinifera, which includes nearly all varieties of European origin.

Chardonnay is a regal grape for its role in producing the greatest dry white wines in the world

Manual harvesting is the hand-picking of grape clusters from the grapevines. In the United States, some grapes are picked into one- or two-ton bins for transport back to the winery. Manual harvesting has the advantage of using knowledgeable labor to not only pick the ripe clusters but also to leave behind the clusters that are not ripe or contain bunch rot or other defects. This can be an effective first line of defense to prevent inferior quality fruit from contaminating a lot or tank of wine.

Destemming is the process of separating stems from the grapes. Depending on the winemaking procedure, this process may be undertaken before crushing with the purpose of lowering the development of tannins and vegetal flavors in the resulting wine. Single berry harvesting, as is done with some German Trockenbeerenauslese, avoids this step altogether with the grapes being individually selected.

Crushing is the process when gently squeezing the berries and breaking the skins to start to liberate the contents of the berries. Destemming is the process of removing the grapes from the rachis (the stem which holds the grapes).

In traditional and smaller-scale wine making, the harvested grapes are sometimes crushed by trampling them barefoot or by the use of inexpensive small scale crushers. These can also destem at the same time. However, in larger wineries, a mechanical crusher/destemmer is used. The decision about destemming is different for red and white wine making. Generally when making white wine the fruit is only crushed, the stems are then placed in the press with the berries. The presence of stems in the mix facilitates pressing by allowing juice to flow past flattened skins.

Katerina Monroe
Katerina Monroe

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Congratulations on the award, it's well deserved! You guys definitely know what you're doing. Looking forward to my next visit to the winery!